Aprilskämt: Webbshop som mänsklig rättighet

Hittade på detta idag, vad tycker ni?
Borde kanske förbereda mitt aprilskämt lite mer nästa år.

Nu står det klart att Svenskt Näringsliv, Arbetsförmedlingen samt SIDA inlett samarbete för att stärka kunskapen om försäljning på internet. Man vill få världens alla fattiga att själva ta sig ur fattigdomen genom att hjälpa dem skapa en webbutik.

Satsningen ses som ett viktigt steg i att skapa demokrati i länder där starka köpmän styr lokalt och staten styr försäljningen som sker utanför landets tullar. Man säger sig också kunna minska arbetslösheten med hälften genom att låta individer själva få ta kontakt med varandra via internet. Med kraftigt ökat internetanvändare i hela världen ser möjligheterna mycket ljusa ut.

“Vi vill göra det till en mänsklig rättighet att ha en butik på internet”, säger representanterna från Svenskt Näringsliv.

I höstas kunde vi läsa om vilken kris och svårigheter som Arbetsförmedlingen har att förmedla nya jobb. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med jobb att förmedla. Lösningen blev att låta arbetssökande gå olika kurser och pröva arbeten, så kallade lärlingsjobb. Nu kommer man dessutom kunna erbjuda möjlighet att kostnadsfritt starta upp en liten butik på nätet.

I och med att nyheten sprider sig så ökar dock kritiken mot att varje enskild butik kan ha svårt att få besökare. “Det räcker inte att det finns en domän. Det krävs en marknadsplats!”, säger Gustav Mård som jobbar på Tradera.

Projektledare Thomas Höst slår tillbaka kritiken och säger att det inte är svårare att hitta besökare på internet som på en vanlig bygata. “Vi måste börja någonstans, detta är en bra början, men vi kan alltid bli bättre”, kompletterar Höst.

Det här inlägget postades i Information. Bokmärk permalänken.